Noiembrie, ultimul bal

S-a spus depre titlul filmului regizorului Dan Pita, lansat in iunie 1989, ca ar fi anticipat caderea lui Nicolae Ceausescu, dupa cel de-al XIV-lea Congres al Partidului Comunist Roman.

Nu stim acest lucru, dar noiembrie 2019 este” ultimul bal” si pentru Viorica Dancila. Guvernul pe care l-a condus a fost inlocuit in 4 noiembrie , iar alegerile prezindentiale ce se vor desfasura in aceasta luna,  par a avea deja un deznodamand  nefavorabil candidatului PSD, singura miza fiind  intrarea  in turul al doilea al acestor alegeri. Cum am afirmat anterior, fostul prim-ministru ar fi dat dovada de maturitate si dorinta reala de ajuta Romania, daca ar fi demisionat dupa alegerile europarlamentare din mai, permitand instalarea unui nou guvern in timpul verii. Din pacate, interesul politic a prevalat in fata interesului national. Si in aceste luni, politica populista a facut ca situatia financiara a Romaniei sa se degradeze, ajungand sa avem la 9 luni 2019 un deficit bugetar de 2,62%, cu aproape 11 miliarde de lei mai mare decat cel din perioada similara a anului trecut.

Ultima luna a fost dominata si de  mesajul, repetat cu insistenta de fostii guvernanti, ,,noi v-am dat si ei va vor taia!”. Pare ca cei care au plecat, au adus banii personali in visteria tarii, iar cei care  vin, vor pleca cu banii. Este din pacate o abordare care s-a perpetuat in mediul politic, in ultimii ani. In realitate, clasa politica trebuie sa intelega ca, rolul oricarui guvern si al partidelor care il sustin, este de a administra eficient si responsabil strategia de de dezvoltare sustenabila a Romaniei, incepand cu situatia economica si fiscal bugetara. Principial, guvernul trebuie sa conduca tara asa cum este condusa o companie cotata la bursa. Daca acceptam aceasta abordare, atunci guvernul reprezinta  conducerea executiva, parlamentul are rolul consiliului de administratie, iar cetatenii platitori de taxe si impozite reprezinta adunarea generala a actionarilor. Iar orice guvern si orice membru in parlamentul Romaniei, trebuie sa respecte platitorii de taxe si impozite si sa faca tot ce este posibil pentru dezvoltarea sustenabila a tarii, fara a “invrajbi” o categorie sociala impotriva alteia. Iar tot acest proces complex de administrare si conducere, necesita leadership politic, management eficient si se bazeaza pe respectarea continua a legilor. Cum spunea Barbu Stefanescu Delavrancea, ,,Nu este onest acela care nu inseala de frica legilor, ci acela care nu inseala de respectul lor”.

Vom vedea ce ne rezerva viitorul, odata cu instalarea noului guvern la palatul Victoria, in condiile unui sprijin parlamentar fragil si fluctuant. Si vom vedea, daca va fi posibil ca politicienii sa aiba maturitatea de a acepta transarea incertitudinii politice printr-un acord parlamentar care sa permita desfasurarea simultana, in prima parte a anului viitor, a alegerilor locale si parlamentare. Pentru ca apoi sa avem patru ani de zile in care sa poate fi implementata , cu mult curaj si consecventa, o reala strategie de dezvoltare sustenabila a Romaniei.